”Äter jag rätt?”

Som näringsfysiolog är det vanligt att en av de första frågorna som folk ställer till mig är ”Äter jag rätt?”. Det här är en otroligt svår fråga att svara på, eftersom det finns
mängder av olika aspekter att se på det. För det första är ingen person den andra lik, och därför har var och en helt unika behov. För det andra kan man inte säga att det finns ”rätt” eller ”fel” mat, utan det beror på vad kroppen behöver vid just det tillfället.

Här kommer ett bra exempel: Ett glas vin eller en påse godis är förmodligen inte ett mellanmål som du vill ha varje dag, eftersom vi vet att det, i för stor utsträckning, kan öka risken för sjukdomar och problem. Men om du har ätit bra med under hela veckan, och du ska spendera fredagkvällen framför TVn med en bra film, så kan dessa livsmedel hjälpa till att skapa en avslappnande reaktion i kroppen. Så i det här fallet, är godiset och vinet dåligt för dig? Jag tycker inte det. Vi behöver alla skapa en balans i livet som involverar olika typer av mat. Min åsikt är att det inte nödvändigtvis är hälsosamt att helt utesluta vissa livsmedel ur kosten.

För att ta ett till exempel: Många frågar sig om potatis är dåligt för dig? Om du är en person med sittande arbete, där du inte gör av med speciellt mycket energi under dagen, då kanske potatis inte är det bästa alternativet. Det innehåller mer stärkelse och kan bidra till viktökning om du inte tränar tillräckligt mycket. Gröna grönsaker, som till exempel grönkål, kan vara ett bättre alternativ, eftersom att det har ett lägre glykemiskt index (GI). Men om du skulle gå till gymmet efter jobbet, kan lite potatis istället hjälpa dig att återställa de förlorade sockret i cellerna som kroppen gjort av med under träningspasset.

Så om vi kan acceptera att ingen person är den andra lik, och att det varken finns mat som kan kallas bra eller dålig, utan inse att maten ska fylla sitt syfte just där och då, hur ska vi då veta hur vi ska lägga upp kosten så att rätt person äter rätt för sig? Det här kan verkligen vara en svår nöt att knäcka, och svaret kan göras så djupt som du vill ha det. För att verkligen få fram rätt svar för just dig, så är det bästa att man börjar med att göra ett generellt blodprov, att titta på din kost- och träningsdagbok, titta på din genetik och familjehistoria och kanske även komplettera med en mängd olika blod-, urin eller andra tester som kan mäta dina näringsnivåer, mineraler, vitaminer och din matsmältningsförmåga. För vad är egentligen meningen med att äta fantastiska livsmedel med massor av näring, om din matsmältning ändå inte kan bryta ner ämnena och ta upp dem ordentligt? Tänk om vissa livsmedel – låt oss säga broccoli – skapar en reaktion i ditt immunförsvar varje gång du äter det?

Ja, som ni märker har vi inte ens kommit i närheten av att besvara dessa frågor. Syftet med den här bloggen är inte att lyfta om det du gör är rätt eller fel, eller att du behöver göra en massa tester. Den är till för att få dig att inse att dessa komplexa frågor endast kan besvaras ordentligt, om vi kan få ett mer detaljerat synsätt på vad som behövs göras. Ofta jobbar jag med klienter i upp till ett år, innan de har insett och kan ta del av alla förändringar som behövs för att de ska optimera sin hälsa. Din kropp är extremt komplex, och det är inte så lätt att bara säga vad som behövs göras på en gång.

Börja med matdagböcker och lägg till hur du mår specifikt under dessa dagar. Om du mår bra, har bra energi, är nöjd med din vikt, har god koncentrationsförmåga, frisk från sjukdomar, sover och tränar bra, har en frisk hy och regelbundna toalettbesök, så är chanserna stora att du äter rätt för dig själv som person, och i dessa fall tycker jag inte att du bör göra några speciella tester.

Kom ihåg att om du vill göra förändringar i kosten, börja med enkla knep och arbeta dig framåt därifrån. Hoppa inte på första bästa diet bara för att dina vänner gör det. Du är en unik individ och du behöver göra det som är rätt för just dig. Att förbättra hälsa tar tid, utbildning, engagemang och ansvarstagande.

Jag kommer snart att diskutera mer av de avancerade typer av tester som vi utför på Optimal Fysik, för att demonstrera hur vi svarar på denna fråga till våra klienter genom till exempel blodprover på vitaminer och mineraler.

/ Graeme Jones, näringsfysiolog, Optimal Fysik

Patrik Rosenholm