Blodprov kan hjälpa dig leva ett bättre liv

Blodkollen-bild-3-300x115.png

Vi använder blodprovstester bl a för att hjälpa människor att gå ner i vikt. Vad många personer inte inser är att viktminskning inte bara handlar om att äta rätt mängd kalorier och att träna regelbundet. Självklart är det en stor del av det, men vi vet att många personer som äter rätt och tränar regelbundet fortfarande är oförmögna att förlora kroppsfett och förblir överviktiga.

Vi använder oss av olika typer av blodprov för att visa och hjälpa våra klienter att se vad det är som de gör fel. Det är inte för att diagnostisera en sjukdom, utan för att hjälpa dem att äta bättre och leva ett hälsosammare liv, och för att kunna tillgodose sig just deras individuella behov.

Tester som HbA1c, som ofta används för att visa blodsockernivåerna hos diabetiker, kan även användas för att se om du äter en diet med ett högt intag av kolhydrater. Tester av kortisol kan berätta för oss om hur känslig du är mot stress. Visste du att höga nivåer av kortisol betyder att det är mer sannolikt för dig att lagra fett? Höga nivåer av kortisol manipulerar din hjärna att äta mer, speciellt kolhydrater, och även lagra mer fett kring buken. Det är därför du sträcker dig efter godispåsen när du är stressad – det är den faktiska hjärnkemin som ligger bakom detta.

Detta är bara några av de blodprovstester som vi använder oss av för att identifiera hur du behöver ändra din livsstil, kosthållning och/ eller träning. Om du har problem med att gå ner i vikt även fast du äter en bra kost och tränar regelbundet, måste du förstå att det ligger mer bakom detta rent fysiologiskt, som vi kan hjälpa dig med.

/ Graeme Jones, näringsfysiolog, Optimal Fysik

Patrik Rosenholm