Din rygg påverkas av din kosthållning

Vi träffar många patienter som tittar frågande på oss när vi frågar om deras matvanor när de söker hjälp för sina ryggproblem. Hur kommer det sig att vi frågar om detta?

ladda ned.jpeg

Näringsrelaterade åkommor som till exempel IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan påverka ländryggens motoriska kontroll, genom att förhindra den inre muskulaturens stabilitet Tremolaterra etal. 2006, Wallden 2013). Självklart är IBS en svår funktionell matsmältningsjukdom, som oftast ges olika diagnoser av olika medicinska läkare. Gastroenterologer ser det som en magsjukdom. Psykiatriker ser det som ett stressyndrom eller emotionell åkomma. Och neurobiologer ser det som en kronisk smärtsjukdom. Vem har egentligen rätt? Förmodligen ingen, då svaret kan ligga i en kombination av alla tre.

Västerländerna är inte alltid så bra på att behandla denna typ av åkomma, och många patienter med IBS får höra att de måste leva med sina besvär. Vår erfarenhet av IBS är att den kan orsakas av en hel rad med olika faktorer, som till exempel dålig kosthållning, och detta kan behandlas effektivt bara vi hittar orsaken till varför den uppstår. Om du har IBS och ländryggssmärtor, tror vi att förändringar i din kosthållning kan vara första steget till förbättring.

Håll ögonen öppna för fler inlägg om just IBS och vad som kan orsaka det.

/Graeme Jones, Näringsfyisolog Optimal Fysik

Läs mer
Tremolaterra, F., Villoria, A., Azpiroz, F., Serra, J., Aguadé, S. & Malagelada, J (2006) Impaired viscerosomatic reflexes and abdominal-wall dystony associated with bloating. Gastroenterology, 130(4), sid 1062-1068.
Wallden, M (2013) The primal nature of core function: In rehabilitation & performance conditioning. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 17(2), sif 239-248.

Patrik Rosenholm